אישור הסכם ממון על ידי נוטריון
הסכם ממון – כשמו כן הוא – הסכם לחלוקת ממון ורכוש פרטי בין בני זוג במידה והם מחליטים או יחליטו בעתיד להיפרד ולהמשיך כל אחד בדרכו שלו/ שלה. מי שבדרך כלל חותם על הסכם ממון אלו זוגות נשואים או זוגות ידועים בציבור. כאשר מדובר בזוגות נשואים – הם יחתמו על ההסכם ברוב המקרים לפני קיום טקס הנישואין, אך ניתן גם לבצע את התהליך של אישור הסכם ממון גם אחרי שכבר נשואים, אפילו תקופה ארוכה של כמה שנים.
נוטריון הוא עורך דין בעל סמכויות מיוחדות בתחום של דיני משפחה, ירושה וגירושין. במידה והזוג המעוניין לערוך הסכם ממון הוא זוג נשוי – עליו להביא את הסכם הממון לאישור בבית הדין הרבני או בבית המשפט. במידה והסכם הממון נערך ונחתם בטרם הנישואין – יכול לאמת אותו עורך דין שהוא נוטריון, וכך על פי חוק הנוטריונים במדינה. ברגע שההסכם אומת על ידי נוטריון הוא הופך להיות מסמך משפטי תקף.
כיצד מתבצע אישור הסכם ממון?
אין מדובר כאן בחתימה או באישור ההסכם שכבר כתוב. על מנת לאמת את ההסכם, חייב הנוטריון להיות משוכנע לגמרי שההסכם נחתם מתוך רצונם החופשי של שני הצדדים, שלא הופעל לחץ כלשהו על אף אחד מהם על מנת להשיג את ההסכם וכמובן שנוטריון מסביר לשני הצדדים את ההשלכות של הכתוב, מה זה בעצם אומר מבחינה משפטית וכך הוא הוא מוודא באופן מוחלט שהם מבינים על מה חתמו ומה המשמעות המשפטית של הדברים המוסכמים.
לאחר שהנוטריון אימת את הסעיפים שעליהם חתומים בני הזוג בהסכם הממון, יש לבצע אישור הסכם ממון – ושלב זה מתבצע אך ורק בבית המשפט הדן בענייני משפחה או בבית הדין הרבני. לעיתים קרובות כולל הסכם הממון נושאים רגישים וסבוכים הקשורים בהסדרי ראייה או במשמורת על ילדים קטינים של בני הזוג ולכן חובה לאשר את ההסכם רק כאמור, בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני ואין בסמכותו של הנוטריון לאשר את ההסכם.